luni, 21 decembrie 2009

ficatei de pui cu cartofi piure

sambata cum credeam ca o sa am musafiri multi la "Wine Evening" m-am gandit sa pregatesc ceva usor sa se imbine cu vinul nostru asa ca m-am apucat de ficatei , care sunt usor de facut si sunt deliciosi :) , robi stie ce vorbesc, ca doar i-a gustat si a zis ca nu mai calca pe la noi cand gatesc ca se ingrasa :P Asa ca poftim reteta:
  • 500 gr ficatei de pui spalati, curatati, si uscati cu un prosop de hartie (ideea e sa fie bine scursi de apa)
  • 5 cepe mari albe
  • 250 ml vin rosu demisec
  • ulei, sare, piper mozaic, apa



Si am curatat ficateii cum am enumerat mai sus, am curatat cepele si le-am taiat pestisori (nu-mi place ceapa marunt taiata in mancare) si am lasat ceapa la calit in putin ulei dupa ce s-a calit ceapa a devenit mai moale,am pus si ficateii cu piperul boabe mozaic(alb, rosu, negru, verde) si i-am lasat sa se patrunda bine apoi am pus cam 300 ml apa si i-am lasat sa fiarba iar spre final am adaugat vinul si i-am mai lasat sa fiarba pana s-a format un sos mai grosut.
Pentru cartofi am folosit:
  • 1 kg de cartofi cred
  • 3 cuburi de  unt
  • vreo 200 ml lapte
  • vreo 4 linguri de smantana dulce

Se curata cartofii , se spala si se taie cubulete, se acopera cu apa exact pana la nivelul lor din cratita si se sareaza :) , cand sunt fierti(cand furculita intra usor in ei) se scurg de apa si se paseaza cu mixerul cum am facut eu sau cu ustensila de pasat cea clasica:D.Se serveste mancarea cu gogonele de preferinta sau cu ardei cu varza murati.

11 clatite








mda...asa e dupa cum zice titlul,mi-au iesit doar 11 clatite groase si pufoase:D si gustoase si am sa si insir reteta:D am pus cam:
  • 500 ml lapte
  • o cana si cam o lingura de faina alba de grau
  • 1 cubulet de unt topit (30 grame)
  • 2 oua 
  • 1 pliculet praf de copt
  • putina sare
  • ulei 
Se bat ouale bine cu sarea si untul topit apoi se adauga faina putin cate putin si lapte la fel...iar la sfarsit praful de copt si lasam compozitia sa se linisteasca vreo 15 minute :) Apoi intr-o cratita antiaderenta punem pentru fiecare clatita cate un strop de ulei si cu polonicul turnam compozitie in tigaie rotind tigaia in asa fel incat sa se acopere fundul tigaii cu compozitia peste tot :), se intoarce foaia dupa 1 minut cam, si se lasa se sa faca bine si pe partea cealalta...se umplu clatitele dupa gust, eu le-am facut 5 cu branza de oi si 6 cu Nutella :D so sweet...! Spor si pofta! 


joi, 3 decembrie 2009

merele lui Ursinel

am incercat sa imi fac si eu intr-o sambata mere la cuptor...ca tare mai pofteam...imi amintesc si acum cum imi frigeam mere la bunica pe soba...erau delicioaseeeeee si asa mi-am curatat eu 4 mere si le-am si scobit inauntru...si le-am umplut cu un amestec facut din:
  • 4 lingurite de unt
  • 2 linguri de zahar
  • 2 linguri de nuci
  • 2 linguri de musli crocant
  • scortisoara
Si amesteci bine bine ingredientele de mai sus :) pana se omogenizeaza si pui umplutura in fiecare mar , asezi merele intr-o tava si le dai la cuptor cam 30-35 de minute. Se verifica cu o scobitoare daca is facute.Se pot servi calde cu inghetata :)Enjoy!

miercuri, 2 decembrie 2009

spaghetti cu ton si sos de rosii

in seara asta.....am zarit prin frigider 2 conserve de ton...si le-am pus gand rau :D si uite-ma ca m-am apucat de facut un sos nou cu ton, nu ca cel pe care-l fac de obicei si hai sa etalez ingredientele pentru aceasta reteta usoara, insir ingredientele pentru 4 persoane:D :
  • 1 pachet de spaghetii
  • 2 conserve ton (Marco Polo e delicios :P)
  • 1 cutie de rosii (conserva)
  • 3 cepe mari
  • 2 ardei mici
  • 4 catei de usturoi
  • ulei, sare, piper, pasta de ardei iute Eros Pista, rozmarin

Am pus spaghetti la fiert conform instructiunilor de pe pachet(oricum nu am fost incantata de ele pentru ca nu erau de la Barilla :( ) si concomitent cu fierberea lor am facut sosol, am taiat cele 3 cepe si usturoiul si le-am mixat cu blender-ul :) si le-am pus la calit in ulei....daca rosiile din conserva is mari le pui si pe ele la mixat in blender :) daca nu, le adaugi dupa ce ai calit ceapa in cratita si mai pui putina apa :) ca sa poata fierbe vreo 10-15 min :) dupa ce a fiet se pune tonul din conserva , stors de apa sau de ulei si se mai lasa vreo 5 minute la fiert, spre sfarsit se asezoneaza cu rozmarin , sare, piper proaspat macinat si pasta iute de ardei :) (Eu am pus cam multisor rozmarin si a iesit cam aromat:D dar buuuuuuuun)

tocanita picanta cu cartofi si carnati

cum imi mai ramasese carnat in frigider m-am gandit sa fac o mancarica de cartofi...ceea ce nu-mi iese tot timpul la fel:D si cum se face rapid....m-am pus la treaba cu:
  • aproximativ 700 g carnat de casa atat crud cat si afumat :)
  • vreo 10 - 12 cartofi medii
  • 2 cepe
  • 2 ardei
  • ulei, sare, piper, foi de dafin, apa, pasta de ardei iute Eros Pista si pasta de gulyas picanta(foaaarte)
Am curatat legumele....pe care le-am taiat cat de cat marunt...si le-am pus la calit in ulei...Dupa ce s-au rumenit legumele am pus carnatul la calit taiat in bucati mici :) si l-am lasat sa se patrunda foarte bine cu legumele si am adaugat o lingurita de pasta de ardei picanta si am pus apa cat sa acopere carnatul :), cand au fost aproape fierti carnatii am pus si cartofii curatati si taiati cubulete si am mai completat cu apa cam pana la nivelul cartofilor...si am pus frunzele de dafin si am lasat sa fiarba si sa se patrunda bine la foc mic...la sfarsit cand totul este fiert punem si pasta de gulyas :D vreo 2 linguri si sarea si piperul dupa gustul fiecaruia si uitasem de o mana zdravana de patrunjel verde tocat :D Merg foarte bine cu ardei cu varza murata si paine proaspata :D ca cea de casa:D S-aveti pofta! In a 2-a poza am pus si un pahar de vin de casa de la bunicu :D

marți, 1 decembrie 2009

prajitura cu mar si nuci grabita

stiti eu tot timpul cand ma apuc sa fac ceva dulce in bucatarie ma simt de parca pierd ultimul accelerat...n-am liniste nici o clipa....si tot timpul cand fac prajitura cu mar tot altceva ma trezesc sa schimb in reteta...depinde de stare...asa ca de data aceasta am pus asa:
  • 2 oua
  • 7 linguri de zahar
  • 1/2 pachet unt
  • 3 linguri ulei
  • 7 linguri de smantana dulce
  • faina cat cuprinde
  • esenta de rom, 1 praf de copt
  • 1 kg mere
  • nuca macinata 

si le-am mixat toate ingredientele bine bine , iar merele le-am curatat si dat pe razatoare. am facut o coca sfaramicioasa,din care am intins 2 foi :) am dat prima foaia la copt pt 10 minute si apoi am pus nuca macinata amestecata cu merele stoarse de sucul lor:D si deasupra am pus cealalta foaia si am tinut la cuptor pana s-a rumenit bine si a trecut testul scobitorii:D a iesit pufoasa ca am pus unt:D de obicei pun ulei mai mult:D nici prea grasa nu e bine:D ca "mananca" multa faina:D(a mea a iesit nu foarte dulce ca in am uitat sa pun zahar in mere:D )